Batterij loopt leeg zonder gebruik van je telefoon? Dat is veelvoorkomende klacht bij de gemiddelde smartphonebezitter van tegenwoordig. Helaas zijn de hedendaagse smartphones (bewust) niet gebouwd om jarenlang mee te gaan en is het op een gegeven moment onvermijdbaar dat de batterijcapaciteit drastisch zal afnemen. Hoewel dit natuurlijk een doorn in het oog is van de consument, zien wij hier echter voorlopig geen verandering in komen, aangezien het verdienmodel van de grote producenten eenmaal is gebaseerd op een maximale levensduur van 2-3 jaar per model. Toch betekent dit niet dat er helemaal niets is wat je kunt ondernemen om de batterijduur van je smartphone te verlengen. In dit blogartikel hebben we dan ook een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet met betrekking tot het voorkomen van batterij loopt leeg zonder gebruik. Lees snel verder voor meer informatie.
Eén van de meest belangrijke oorzaken die zorgt voor een verminderde batterijcapaciteit is dat er verschillende functies aan staan, terwijl deze eigenlijk niet gebruikt worden. Zo is het al lang en breed bekend dat het gebruik van BlueTooth een behoorlijk negatieve invloed kan hebben op de batterijcapaciteit. Daarnaast zijn ook locatievoorzieningen een belangrijke boosdoener van een batterij loopt leeg zonder gebruik. Wil je het liefst alle batterijslurpende functies uitzetten? Zorg er dan voor dat je vliegtuigstand aanzet en stop alle apps die op de achtergrond draaien. Je zal direct merken dat je telefoon in staat is om aanzienlijk langer mee te gaan, waardoor je deze dus minder vaak aan de oplader hoeft te leggen.
Wat voor smartphone je ook gebruikt, de helderheid van het scherm kan een behoorlijke (negatieve) invloed uitoefenen op de maximale batterijduur. Hoe helderder het scherm, hoe harder je batterij namelijk moet werken. Dit zorgt, zoals je waarschijnlijk wel verwacht, voor batterij loopt leeg zonder gebruik. Hoewel het in het begin enorm wennen is aan een lage helderheid zal je merken dat je hier binnen enkele minuten aan bent gewend. Het gevolg hiervan is dat je in de toekomst langer gebruik kunt maken van je telefoon, terwijl je in principe alles nog steeds duidelijk af kunt lezen van het scherm.
Wanneer je van apps wisselt betekent dit niet automatisch dat de app die je verlaat ook daadwerkelijk wordt afgesloten. In de meeste gevallen zullen deze apps op de achtergrond blijven draaien. Zoals je waarschijnlijk al vermoed hebben deze applicaties een negatieve invloed op de maximale batterijduur van je telefoon. Wij raden je dan ook altijd aan om deze applicaties volledig te sluiten. Dit kan bij oudere iPhones door twee keer op de homebutton te klikken. Bij nieuwere varianten is dit mogelijk door kort omhoog te swipen en vast te houden. Bij Android apparaten is dit mogelijk door op de Recent-toets te klikken. Vervolgens opent een scherm met alle openstaande applicaties. Sluit de applicaties die je niet gebruikt en voorkom batterij loopt leeg zonder gebruik.
Indien je last hebt van batterij loopt leeg zonder gebruik is het mogelijk dat de batterij van je smartphone niet juist is gekalibreerd, waardoor deze een onjuist batterijpercentage weergeeft. Indien dit het geval is raden wij je aan om de batterij opnieuw te kalibreren. Zowel bij Android telefoons en iPhones is het mogelijk om een hard-reset uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat de batterij opnieuw gekalibreerd wordt en dat de telefoon dus het juiste percentage zal weergeven.
Tot slot is het sinds kort mogelijk om het maximale batterijgebruik per app te controleren. Hierdoor wordt het dus mogelijk om inzicht te krijgen in bepaalde apps, die uiteindelijk hoofdzakelijk verantwoordelijk zijn voor een verminderde batterijduur. Op het moment dat dit gegeven inzichtelijk is weet je ook direct welke apps je bijvoorbeeld minder moet gebruiken indien je zo lang als mogelijk gebruikt wilt maken van je telefoon en batterij loopt leeg zonder gebruik wilt voorkomen.
Hoewel deze tips ongetwijfeld kunnen helpen om meer te halen uit de batterij van je telefoon wil het niet zeggen dat de oorzaak van een verminderde batterijduur terug te vinden is in het gebruik van het toestel. In sommige gevallen is de batterij gewoonweg versleten en is het vrijwel onmogelijk om batterij loopt leeg zonder gebruik te voorkomen. In dit geval zal je er niet aan ontkomen om de batterij te vervangen. Gelukkig kan je hiervoor altijd terecht bij de specialisten van GSM Reparatie Centrum. Wij staan vrijwel iedere werkdag voor je klaar. Kom langs bij één van onze vestigingen in Utrecht, Nijmegen of Oosterhout of stuur je defecte telefoon simpelweg naar ons op. Wij voeren een reparatie op locatie binnen 20 minuten uit. Indien je ervoor hebt gekozen om je telefoon naar ons op te sturen dien je rekening te houden met een reparatietijd van maximaal twee werkdagen. Dit betekent dat je uiterlijk binnen twee werkdagen je gerepareerde telefoon retour zal ontvangen. Vanaf dit moment is er dan ook absoluut geen sprake meer van batterij loopt leeg zonder gebruik.